2007 року були названі сім історико-культурних пам'яток,які набули звання "Сім чудес України":
1. Заповідник "Кам'янець". Понад 200 будівель та споруд у Кам'янець-Подільському - пам'ятки архітектури ХІ-ХІХ ст. Захисні споруди "Старого міста", фортеця та міст вважаються чудовим зразком найкращих фортець Східної Європи.
2. Свята Успенська Києво-Печерська Лавра - найдавніший православний монастир,заснований у 1051 р. за князювання Ярослава Мудрого.
3. Собор Святої Софії Київської,побудований у ХІ ст. У ньому збереглися 260 м2 мозаїк та 3 тис. м2 фресок. Навколо собору знаходяться монастирські споруди ХУІІ ст., виконані в архітектурному стилі українського бароко.
4. Софіївський парк в Умані,заснований у 1796 р. С.Потоцьким. Ландшафт парку розроблений в англійському стилі з водоспадами,фонтанами,джерелами та кам"яними садами.
5. Хортиця - найбільший острів на Дніпрі біля м. Запоріжжя. Був центром Запорізької Січі. Унікальний природний та історичний комплекс,налічує понад 1000 видів рослин,з яких 15% - ендеміки.
6. Хотинська фортеця - заснована в ХІ ст. київським князем Володимиром Великим. Вона була дерев"яною й використовувалася слов'янами для захисту своїх поселень.
7. Херсонес Таврійський  (м. Севастопаоль) - заснований стародавніми греками. Протягом двох тисячоліть був значним політичним,економічним та культурним центром північного Причорномор'я.



Джерело взято з інтернету.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу