ПЕРЛИНА УКРАЇНИ - МІСТО ЛЬВІВ
Найбільшим містом Західної України є Львів. Час виникнення міста відносять до 1256 р.,на період князювання Данила Галицького,який збудував тут фортецю. Назву місто дістало за ім"ям сина Данила Галицького Лева. У 1349 р. Львів потрапив під владу Польщі. У 1580 р. тут було створено Львівське братство,яке відстоювало національні інтереси православних городян. За прикладом львів"ян подібні браттва виникали і в інших містах,у тому числі в Києві. З 1772 р. місто увійшло до складу Австро-Угорщини. В 1873 р. тут засноване Літературне товариство ім. Т.Г.Шевченка (з 1893 -  Наукове товариство ім. Т.Г.Шевченка).
1 листопада 1918 р. у місті була проголошена Західноукраїнська Народна республіка (ЗУНР). 22 листопада 1918 р. Львів увійшов до складу Польщі,у 1939 р. - до складу колишнього СРСР.
Місто розташоване в мальовничому північно-західному Опіллі, підвищена територія якого на півночі круто обривається до Малого Полісся. Саме в цьому місці знаходиться європейський вододіл. Центральна частина міста лежить в улоговині,оточеній підвищеннями. У межах Львова є кілька останців,що виділяються у рельєфі як окремі "гори" з відносними висотами 50-100 м і більше. Це Кортумова гора, гори Високий Замок (Княжа гора),Лиса (Піщана), Цитадель,Чортова Скеля.
Стара частина міста має компактну забудову, вузькі вулиці,багато унікальних пам"яток історії, архітектури. Це - залишки оборонних споруд Високого Замку (кінець ХІІІ - початок ХІУ ст.), П"ятницька церква (ХІІІ-ХІУ ст.), церква св. Миколая (побудована на основі споруди ХІІІ ст.), Вірменський собор (1363 р.), Кафедрадьний готичний собор (1360 - 1479 рр.) Більш пізні споруди: будинки театру опери й балету ім. І.Франка (1847-1900 рр.),драматичного театру ім. М.Заньковецької (1896 р.) У 1998 р. архітектурний ансамбль старого Львова було включено до світової спадщини ЮНЕСКО.
У місті розташований Стрийський парк - відома у світі пам"ятка садово - паркового мистецтва (1880-1890 рр.)

Джерело взято з інтернету KMDSD



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу